Reflexintegratie voor iedereen
op zoek naar de “missing link”Je lijf laat het zien
Kan je kind moeilijk stilzitten? Of heeft het juist weinig energie en is het passief? Als ouder wil je dat je kind lekker in zijn vel zit. Wiebelende benen, of niet aan tafel kunnen blijven zitten, kan leiden tot storend gedrag op school of thuis.
Het kan ook zijn dat leren fietsen of zwemmen niet makkelijk gaat. In je lijf geven (primitieve) reflexen dan onbedoeld storende reacties. Dit heeft gevolgen voor het aanleren van nieuwe bewegingen.
Wanneer de ontwikkeling van reflexen op de goede manier verloopt, heeft je kind meer controle over zijn motoriek. Bij Reflexintegratie wordt gekeken hoe het lijf reageert, en ondersteunt door waar nodig is om het (minder!) bewegen makkelijker te maken voor je kind.
Emotie speelt de baas
Wordt je kind snel boos? Speelt angst een grote rol in het dagelijks doen en laten. Wanneer een kind zijn emoties niet onder controle kan houden, bijvoorbeeld door (extreme) boosheid of (verlammende) angst, kan dit gevolgen hebben voor de sociale omgang met vriendjes, tijdens sport en op school. Bij kinderen die vastlopen zijn er vaak nog primitieve reflexen actief. Het kind reageert vanuit de overlevingsstand door te “vechten“, “vluchten” of “bevriezen”. Je kind kan pas bewust reageren als het gevoel van veiligheid in je lijf wordt hersteld. Reflexintegratie helpt de overlevingsreflexen naar de achtergrond te laten verdwijnen. Je lijf en brein komen in evenwicht.
Ook Traumatische ervaringen (PTSS) en stress in de loop van je leven kunnen de ontwikkeling van reflexen verstoren. Ook hiervoor is reflexintegratie een zeer geschikte behandelmethode om je zenuwstelsel tot rust te brengen. Er wordt gewerkt via het lichaam (lichaamswerk en oefeningen), waardoor praten niet nodig is.
Leren gaat niet vanzelf
Komt het kind moeilijk tot leren? Zit er meer in dan eruit komt? Is concentreren een uitdaging? Gaat het lezen moeizaam? Als stilzitten op school moeite kost, of wanneer het kind alle prikkels om hem heen opmerkt, blijft er minder energie over om optimaal tot leren te komen. Een gevoel van veiligheid is een voorwaarde voor focus en concentratie. Voor lezen is het belangrijk dat het lijf in balans is en de ogen goed kunnen samenwerken.
Reflexintegratie spoort de achterblijvende en verstorende reflexen op en gebruikt beweging en aanraking in plaats van de lastige schoolse vaardigheden (zoals lezen, schrijven en stilzitten).
Beter in balans door reflexintegratie
Met behulp van de Reflexintegratie behandelmethode ga je prettiger en efficiënter functioneren in je dagelijks leven, zowel thuis, als op school en bij je sport. Het zorgt voor een betere balans in je hoofd en je lijf. Je voelt je rustiger, ervaart minder stress en kunt je optimaal ontwikkelen op het gebied van motoriek, sociaal-emotioneel en cognitief.
De kracht van reflexintegratie is dat het lichaam laat zien wat er nodig is. Het is niet nodig om te praten. De gerichte bewegingsoefeningen en aanraking zorgen ervoor dat de behandeling altijd pijnvrij, actief en prettig is.
Naar een optimale balans in voelen, denken en doen!
Mijn passie is jouw oplossing
Met mijn jarenlange ervaring als fysiotherapeut en docent lichamelijke opvoeding ben ik expert in het herkennen en beoordelen van fysieke reacties van het lijf. Bewegen is mijn passie. En juist die “beweging” van je lijf, laat bij reflexintegratie de dieperliggende oorzaak zien. Ik kijk niet alleen naar het probleem maar naar je hele situatie en voorgeschiedenis.
Ook zelf heb ik ervaren dat live-events grote invloed kunnen hebben op je welbevinden. In mijn eigen gezin met drie opgroeiende zonen ervaar ik dagelijks hoe belangrijk beweging is om lekker in balans te blijven.
Sinds 2017 ben ik geschoold in verschillende methodes van reflexintegratie. Ik werk met specifieke protocollen zoals: Stress en PTSD, Sensorische integratie, gedrag en emotie, schoolse vaardigheden.
Kijk voor meer informatie over mijn opleidingen verder bij “Over mij”.
Met reflexintegratie naar optimale balans in je hoofd en je lijf
Rust in je lijf
Kost het moeite om stil te zitten? Ervaar je bewegingsonrust? Zit je kind met voeten om de stoelpoten? Voel je je onhandig? Gaat leren zwemmen of fietsen niet vanzelf?
Als die reflexen (nog) niet of niet goed (samen)werken, zie je dat in reacties van het lijf en in bepaald gedrag. Bijvoorbeeld de prikkel van de stoelleuning op de rug, heeft tot gevolg dat dit kind dan simpelweg niet stil kan zitten (Spinal galant reflex) . Of je ziet mondbewegingen bij gebruik van je handen en het continu iets in de mond willen stoppen (Babkin reflex).
Door reflexintegratie worden deze verstorende reflexen beïnvloed en zorgen ervoor dat je efficiënter kan functioneren. Dit leidt tot betere ontwikkeling van de motoriek en ook meer ruimte voor leren, zowel op school als in de motoriek.
Boosheid de baas
Boosheid als emotie is een reactie van je lichaam op jouw denken of op iets wat er in je hoofd gebeurt. Als de beschermings- en overlevingsreflexen niet goed functioneren, reageer je vanuit je oerbrein. Primitieve reflexen zijn dan nog actief en je reageert door te “vechten, vluchten of bevriezen”. Anders gezegd: het reptielen brein voelt zich niet veilig en speelt de baas over het zoogdierenbrein. Pas als het oerbrein zich veilig voelt, kun je op een passende manier reageren. Reflexintegratie helpt je je weer te verbinden met je eigen lijf en geeft een gevoel van veiligheid.
Hoe fijn is het om niet meer impulsief te reageren en controle te houden over je emoties!
Eindelijk weer ontspannen
Ervaar je continu drukte in je hoofd? Lukt het niet meer om te ontspannen?
Ook trauma of PTSS kan leiden tot aanhoudende stress.
Je staat continu op “aan” en bent niet in staat alle prikkels te filteren. Stress zorgt ervoor dat reflexen niet integreren of weer actief worden als ze al uitgedoofd waren. Door reflexintegratie worden de overlevings- en bescherm reacties tot rust gebracht.
Door tactiele prikkels (aanraking) wordt de productie van gelukshormonen gestimuleerd en neemt de mate van stress hormonen af. Je gaat uit je hoofd (denken) naar je lijf (voelen) en komt weer in beweging (doen).
Ervaringen van mijn klanten
“Mijn zoon heeft geen last meer van zijn eigen gewiebel.” Na een traject Reflexintegratie van de afgelopen maanden lukt het hem om langer stil te zitten..
De juf viel het op dat hij zich de laatste tijd beter kan concentreren. Zijn klasgenoten vinden hem niet meer irritant. Ook thuis eet hij gewoon weer mee aan tafel. En natuurlijk blijven we veel met hem oefenen en geven we hem de ruimte om zijn energie kwijt te raken. “Want dat hoort gewoon bij hem.”
Mijn dochter zit in groep 4 en komt niet goed mee met het lezen. Ze vindt het ook niet leuk. Dus al die extra leesoefeningen kosten haar veel moeite.
Via een andere ouder kwam ik bij reflexintegratie terecht. De oefeningen bij reflexintegratie zijn juist niet gericht op lezen maar voelen voor mijn dochter als spel. Zij gaat graag naar de therapie toe. Er wordt gewerkt aan samenwerking van de hersenhelften zonder dat ze het door heeft! Ook het leren zwemmen is ineens beter gegaan. Ik ben heel blij dat we deze vorm van ondersteuning voor haar hebben gevonden.
Wat kun je verwachten bij een behandeling voor reflexintegratie?
Er is vrijblijvend (gratis) telefonisch contact om te bespreken of ik wat voor je kan betekenen. Voorafgaande aan de intake stuur ik je een vragenlijst om een gerichter beeld te krijgen over je vraagstelling. Daarin wordt o.a.informatie gevraagd over de bevalling en hoe de verdere ontwikkeling is verlopen.
De behandelingen vinden plaats in mijn praktijk in Amstelveen of Badhoevedorp. Het is prettig om makkelijk zittende kleding te dragen en neem een grote handdoek en flesje water mee. Er wordt gebruikgemaakt van een behandelbank (lichaamswerk), matten op de grond en oefenmateriaal zoals (fysio)bal. Het is belangrijk om de eenvoudige specifieke huiswerkoefeningen regelmatig thuis te doen.
Ik gebruik voor mijn reflexintegratie behandelingen verschillende methoden:
- MNRI (Masgutova Neurosenomotorische Reflex Integratie
- RMTI (Rhythmic Movement Training Internationaal)
Lees meer op www.masgutovamethode.nl en https://www.rmtinederland.nl/
Tarieven
Kennismakingsgesprek (15 min) | gratis |
Intake en screening (60 min) | 95 euro |
Reguliere behandeling (60 min) | 80 euro |
Uitgebreide behandeling (90 min) | 120 euro |
Behandeling PTSS (90 min) | 120 euro |
Behandeling aan huis incl. behandelbank | 90 euro |
Verslag | 50 euro |